«Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια», ήταν το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Φθιώτιδος, που έλαβαν μέρος στον Μαθητικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είχε ως κεντρικό θέμα: «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα».

Στην Πλατεία Αθανασίου Διάκου, στην καρδιά της Λαμίας και κάτω από την σκιά του Αετού της Ρούμελης πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης, με χρώμα γιορτής Νεολαίας με την συμμετοχή παιδιών όλων των ηλικιών, από όλη την Φθιώτιδα, στοιχείο που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και μοναδικό στα χρονικά της περιοχής μας, ιδίως μετά την σκληρή δοκιμασία της πανδημίας και τα αλλεπάλληλα μέτρα αυτοαπομόνωσης.

Στο διαγωνισμό εκδηλώθηκαν 225 συμμετοχές από 400 περίπου παιδιά. Συμμετοχές, που στο άκουσμα τους γεμίζουν χαρά και ελπίδα, διότι, μέσα από την πληθώρα και την ποιότητά τους, διακρίνει κανείς το ήθος, την ελπίδα, την αγάπη, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη θέληση των σημερινών νέων.

Για το δύσκολο έργο της κρίσης των έργων και της απονομής των πρώτων βραβείων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών διόρισε οκταμελή Κριτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγέλο Ανθόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλη τους: κ. Καραντζούνη Δημήτρη, Σκηνοθέτη, κ. Σίντυ Σιμοπούλου, Σκηνοθέτη, κ. Αναγνωστόπουλο Νικόλαο, Φιλόλογο, κ. Ανδριοπούλου Γεωργία, Φιλόλογο, κ. Πανουργιά Δημήτρη, Αγιογράφο, κ. Ζιώγα Ηλιάνα, παιδαγωγό – εικαστικό, κ. Τσιτσοπούλου Τασούλα, Μουσικό, κ. Ντόντου Ελένη, Μουσικό. Η Επιτροπή με βάση τα κριτήρια του διαγωνισμού, ανέδειξε τα καλύτερα έργα ανά κατηγορία και ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Καρπενησίου κ. Γεώργιος και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι των Δήμων της Π. Ε. Φθιώτιδος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Φρούραχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κριτσωτάκης. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πύραρχος Αντώνιος Μίχας, καθώς και σύσσωμη η Εκπαιδευτική ηγεσία του τόπου, καθώς και οι Διευθυντές των Σχολείων με τους μαθητές και τους γονείς απ’ όλη την Φθιώτιδα. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως πραγματοποίησε ο κ. Ανδρέας Ιωακείμ, Δρ. Μουσικολογίας,  Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ειδικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης της Ι. Μ. Φθιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο λόγο μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Έχουμε μεγάλη χαρά απόψε, διότι μετά από πολύ καιρό βρισκόμαστε απόψε εδώ όλοι μαζί σαν μια οικογένεια. Ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες, ο λαός μας, οι Δάσκαλοι των Σχολείων μας με τους μαθητές τους. Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια. Στερηθήκαμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Τα πρόσωπα όλων μας διψούν για κοινωνία, για επικοινωνία και φιλία. Θέλω στο πρόσωπο των Αγίων Αρχιερέων, οι οποίοι είναι και όμοροι και αποτελούν φύλακες Άγγελοι της ελαχιστότητος μου, αλλά και ζωντανά παραδείγματα ποιμαντορίας, ευθύνης, αγάπης, σύνεσης και καλοσύνης, να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι έθεσαν τις εκδηλώσεις μας υπό την αιγίδα Της. Η Εκκλησία της Ελλάδος, παρά την δυσκολία της πανδημίας, έπραξε και πράττει τον καθήκον της και σε αυτόν τον τομέα που έχει να κάνει με την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την Ελλάδα του σήμερα, για  τον κόσμο του αύριο, για τη νέα γενιά και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους, η οποία ήταν εντυπωσιακή.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, με πάρα πολύ μεγάλες δοκιμασίες και θέλω να στείλω ένα μήνυμα για ακόμη μία φορά προς όλους. Η Εκκλησία υπάρχει για να στέκεται βοηθός σας, να  επικουρεί, να συνοδοιπορεί. Είμαστε διάκονοι σας, των σχολείων, των δασκάλων, των παιδιών.»

Επίσης ο κ. Συμεών προσεκάλεσε τους Αγίους Αρχιερείς, ώστε να αποθέσουν τον λόγο της αγαπώσης καρδίας τους στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδος και οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για αυτή την πρωτοβουλία του Μαθητικού Διαγωνισμού και για την έμπνευση, αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και πραγματικά απέδειξαν όχι μόνο τα πολλά τους ταλέντα, με τα οποία τα έχει προικίσει ο Θεός, αλλά μέσα από τα έργα και τις δημιουργίες τους επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά, «ότι είναι το μέλλον αυτού του τόπου», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επεδόθησαν 61 βραβεία, τα οποία αντιστοιχούν σε 31  υποτροφίες για το Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» χρηματικής αξίας 9.000 περίπου ευρώ,  19 χρηματικά έπαθλα, αξίας περίπου 4.000 ευρώ και 11 ηλεκτρονικές συσκευές, χορηγία της Εταιρείας Public.

Η Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών προβλήθηκε το Σάββατο στις 21:30 από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Τέλος, μετά από πολύ καιρό η καρδιά της Λαμίας γέμισε με μελωδικούς ήχους και τραγούδια από τους καθηγητές και τους μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», οι οποίοι και έκλεισαν την όμορφη αυτή γιορτή με έντεχνο και παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δείτε τα Αποτελέσματα του Διαγωνισμού