Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα:

Τετάρτη 4 Αυγούστου:
Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα διοργανώσει Επιστημονική Ημερίδα στις 19:00 στο Πυθαγόρειο Σάμου, τόπο ενάρξεως της Επαναστάσεως των Σαμίων το 1821 με θέμα: «Η Σάμος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821». Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ.
Παρά τον τραυματισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου οι εκδηλώσεις από 4 έως και 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πέμπτη 5 Αυγούστου:
_
Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τελέσει Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο Σάμου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 6 Αυγούστου:
_
Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τελέσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 20:00 εκδήλωση στην Ιερά Μονή Δαδίου με θέμα: «Η μάχη της Μονής Δαδίου- Θεατρική αναπάρασταση της μάχης του Δαδίου».
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίκλειας- Ελάτειας.

Σάββατο 7 Αυγούστου:
_
Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα διοργανώσει στις 19.00 εκδήλωση (ημερίδα και συναυλία) στο Καρλόβασι Σάμου με θέμα: «Γεώργιος Κλεάνθης: Η έμψυχη Σάλπιγγα της Σαμιακής Επανάστασης». Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ.

Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τελέσει Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού Χρύσαφα,  υπέρ υγείας των απανταχού Χρυσαφιτών, καθώς και την Ιερά Παράκληση προς την Παναγία.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος οργανώνει στις 20:30 εκδήλωση στην Ιερά Μονή Αγάθωνος με θέμα: «Παιδεία και γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Κυριακή 8 Αυγούστου:
Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τον αγωνιστή Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Χρύσαφα Λακωνίας. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσάφων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιγνατίου. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τιμωμένου Ιεράρχου, ο οποίος προσέφερε πολλά στον αγώνα του 1821. Για την εθνική δράση του Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου θα ομιλήσει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και θεολόγος κ. Νικόλαος Κουφός.

Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα τιμήσει τον αγωνιστή του 1821 και συγγραφέα Απομνημονευμάτων Στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη με το ακόλουθο πρόγραμμα:
___Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κροκυλείου Δωρίδος προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.
___Αρχιερατικό Μνημόσυνο  για τον ήρωα της Επαναστάσεως Ιωάννη Μακρυγιάννη.
___Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παν. Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως.
___Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του Ιωάννη Μακρυγιάννη στην προτομή του ήρωος και θα κατατεθούν στέφανοι.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό  Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μαυρίλου Μακρακώμης διοργανώνει στις 11:00, εκδήλωση με θέμα: «Αινιάνες- Μπαρουτόμυλοι- Μαυρίλο».

Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργανώνει στις 20:00 στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης  εκδήλωση με θέμα «Νεομάρτυρες και Λογάδες: Η ψυχή του Γένους».

Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας διοργανώνει εκδήλωση στις 21:00 στο πλακάδο του Αγίου Σπυρίδωνος-πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (μπροστά από τον ναό της Παναγίας των Ξένων). Συγκεκριμένα, η Εστία Πολιτισμού Κέρκυρας θα παρουσιάσει επετειακό μουσικό και λογοτεχνικό πρόγραμμα με θέμα «Απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα που μιλούν για την Επανάσταση (Σολωμός, Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Πετσάλης -Διομήδης, Περάνθης), ενώ θα αποδοθούν μουσικά τραγούδια του Αγώνα και της μεταγενέστερης ποίησης που μιλούν για την Επανάσταση.
Αφηγητές: Γιώργος Λαδοβρέχης, Αναστασία Γκαργκατζή.
Τραγουδιστές: Γρηγόρης Δραγανίγος, Απόστολος Καραμπελιάς, ενώ θα παίξουν οι οργανοπαίκτες Χρήστος Ζάχος (λαγούτο-φωνή), Κώστας Πετρίδης (λαγούτο-φωνή), Κώστας Κωστούλας (βιολί-φωνή), Γιώργος Λαδοβρέχης(κρουστά-φωνή) και Απόστολος Βαλσαμάς (ούτι-φλάουτο-φωνή).
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο  Γιώργος Λαδοβρέχης.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 11 Αυγούστου:
_
Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων θα τιμήσει την επέτειο της θαυματουργικής επεμβάσεως του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος έσωσε την Κέρκυρα στις 11.8.1716 από την πολιορκία των Τούρκων.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Κερκύρας θα τελεσθεί Aρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει όρθιο για προσκύνηση από τους πιστούς επί τριήμερον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 23 Αυγούστου (τα Μπάσματα του Αγίου).

Πέμπτη 12 Αυγούστου:
_Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου διοργανώνει στις 21:00, στο Αντίρριο, υπαίθρια Συναυλία του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Μορφές Κληρικών που αγωνίστηκαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την προετοιμασία και τον Αγώνα για την Ελευθερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Παρασκευή 13 Αυγούστου:
_
Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ, διοργανώνει στις 20:30 στον συνεδριακό χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας ομιλία υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Το θέμα της ομιλίας θα είναι: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, Προστάτις του Γένους των Χριστιανών, Προστάτις του Γένους των Ελλήνων». Της ομιλίας θα προηγηθεί ο Εσπερινός και η Παράκληση πρός την Υπεραγία Θεοτόκο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, στις 20:00, μετά την Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσας,  διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία Ανάδειξης της ιστορίας της Μενδενίτσας, με θέμα: «Η Μενδενίτσα την Επανάσταση του 1821».

Κυριακή 15 Αυγούστου (Κοίμησις της Θεοτόκου):
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας). Θα ακολουθήσει, στις 11:00, ομιλία με θέμα: «Ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».

Δευτέρα 16 Αυγούστου:
_Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας θα διοργανώσει εκδήλωση στις 20.00 για  την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους στον προαύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Η εκδήλωση θα έχει ως τίτλο: «Η Παριανή ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους και η προσφορά της στον αγώνα του 1821» και θα ομιλήσουν η κα Αθηνά Κονταλή, Δρ. Θεολογίας ΕΚΠΑ και η κα  Μπέτη Μιζά, Φιλόλογος. Προ των ομιλιών ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της τιμωμένης ηρωίδος. Δείτε εδώ το σχετικό σποτ.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 20:00,  επετειακή εκδήλωση στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας με θέμα: «Η πίστη των Επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία». Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφεύς.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν ό­λα τα προ­βλε­πό­με­να μέ­τρα προ­φυ­λά­ξε­ως α­πό τον κο­ρω­νο­ϊ­ό.

Φωτογραφία:
Ary Scheffer [1795 – 1858], Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια (1826)