Συνεχίζονται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου:
Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος θα εορτάσει την Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας. Το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ.
Στις 19.30 θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων.
Στις 21.00, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία με τη συμμετοχή των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου:
_Στις 20.00, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα παρουσιάσει στο ανοικτό αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου την εκδήλωση με τίτλο “Μικρασία. Μνήμη Ιστορίας και Πολιτισμού”. Ο  συγγραφέας και δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο “Από το δράμα των Ελλήνων 1914-1922 στη σημερινή πραγματικότητα”. Στη συνέχεια το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής και η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως θα παρουσιάσουν τραγούδια και σκοπούς από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου:
_Στις 20.00, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας “Ιωνία” με τίτλο “Ενθύμιον Σμύρνης”, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας. Τη 15μελή ορχήστρα θα συνοδεύουν καταξιωμένοι ερμηνευτές και πολυμελείς χορωδίες εφήβων και ενηλίκων.

_Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και το Pieria Hoteliers Association, μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στις 21:00.
Συμμετέχει η Ορχήστρα & Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης καθώς και η Δημοτική Χορωδία Αιγινίου “Canto Olympus”.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου:
Στις 20.30, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού συμμετέχει στο αφιέρωμα για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “Το Εγγγλεζονήσι”.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου και την Κυριακή 10 Ιουλίου:
_Στις 20.30, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος διοργανώνει τη θεατρική παράσταση “Η Δύση της Ανατολής και η ανάδυση της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας”, την οποία θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα “Ονειρωδοί” στο υπαίθριο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου:
_Στις 21.00, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος διοργανώνει  μεγάλη μουσική συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στο Πάρκο “Γιώργος Αποστολάκης” Νέας Χαλκηδόνας.

_Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία εις μνήμην του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μύρινας. Η λατρευτική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά “Μικρασιατικόν Αγιολόγιον”, στην οποία συμμετέχει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου και το Σάββατο 16 Ιουλίου:
_Στις 21:00, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος διοργανώνει τη θεατρική παράσταση “Φιλιώ Χαϊδεμένου” στο θέατρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία εμβληματική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας, και αποτελεί παραγωγή του Ιδρύματος Πολιτισμού “Ιωνία” της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο ”Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα”.