24 Αυγούστου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του φλογερού Έλληνα και ιερωμένου που με τα κηρύγματά του συνέβαλε στην αναγέννηση των Ελλήνων την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Με αφορμή το μυθιστόρημα του αείμνηστου Ιωάννη Μενούνου, Ο κατάσκοπος Marco για τον Κοσμά τον Αιτωλό, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για το μυθιστόρημα αυτό που ζωντανεύει όχι μόνο μία εποχή, αλλά και τη ζωή και το έργο του Κοσμά του Αιτωλού.
Μέσα από τα κείμενα-αναφορές του καχύποπτου κατασκόπου Marco από τη Βενετία, ακολουθούμε τα βήματα του ανθρώπου που με την παρουσία και το έργο του σφράγισε την πνευματική αφύπνιση του λαού μας. Το να μιλήσεις στην εποχή μας για κάποιον απλοϊκό, μικροσκοπικό ανθρωπάκο, που με ένα ραβδί και χωρίς σακούλι γύριζε, πριν διακόσια χρόνια, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κηρύσσοντας “τον λόγο του Θεού”, μοιάζει να σπέρνεις στάρι στη θάλασσα. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τρεις σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι μας μιλούν για το βιβλίο και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του Πατροκοσμά μέσα από την ιστορική εποχή που έζησε και έδρασε.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος, Ιεροκήρυκας.
Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Αθηνά Κονταλή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια – Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Εκκλησιαστική Ιστορία.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.