Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επ’ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διοργανώνει διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα: «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση. Διά του τρόπου αυτού θα προβληθεί η ακαταπόνητη φιλοκαλία των μοναχών, των μοναζουσών και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, οι οποίοι φιλοτεχνούν, διασώζουν και δίδουν νέα πνοή στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και εκκλησιαστική τέχνη.

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. (Βασιλείου του Μεγάλου 15, 118 54, Αθήνα (Ρουφ). Τ: 2103473887).
Θα εγκαινιασθεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021.

Οι οργανωτές της Έκθεσης απευθύνονται σε κάθε εικαστικό καλλιτέχνη και τον καλούν να λάβει μέρος, με τους παρακάτω όρους:

 1. Το θέμα της Έκθεσης είναι: «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση».
 2. Γίνονται δεκτά έργα Παραδοσιακής Ορθόδοξης Τέχνης, αλλά και έργα που είναι ελεύθερη προσωπική δημιουργία του καλλιτέχνη.
 3. Το είδος των έργων και οι τεχνικές, είναι ελεύθερες. (Ζωγραφική, Αγιογραφία, Χαρακτική, Ψηφιδωτό, Υαλογραφία, Ξυλογλυπτική, Μικρογλυπτική, Κέντημα).
 4. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καλλιτέχνες. Κάθε καλλιτέχνης συμμετέχει με 1 έως και 3 έργα του. Τα προτεινόμενα για την Έκθεση έργα θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή της Έκθεσης, την οποία απαρτίζουν τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.
 5. Κάθε Καλλιτέχνης που επιθυμεί να λάβει μέρος, πρέπει να καταθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιασίου 1 & Γενναδίου 14, 115 21, Αθήνα, Τ: 210 7272268-255, 6983772240), φάκελο με την ένδειξη:
  Για την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Για την Έκθεση «Εικόνων Τέχνη 2021». Υπ’όψιν: Γραμματέως Αρχιμ. Βαρ­θο­λο­μαίου Αν­τω­νί­ου – Τρι­αν­τα­φυλ­λί­δη), ο οποίος θα περιέχει:
  α) Σύντομο βιογραφικό στο οποίο θα αναγράφονται και στοιχεία επικοινωνίας (Διεύθυνση, Τηλέφωνο, Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email)).
  β) Φωτογραφίες 1 έως 3 έργων του, με τα οποία επιθυμεί να λάβει μέρος στην Έκθεση. Στις φωτογραφίες αναγράφονται: Όνομα καλλιτέχνη, τίτλος, υλικό και διαστάσεις του έργου.

Οι φάκελοι πρέπει να υποβληθούν προσωπικά ή με το ταχυδρομείο έως την 31η Αυγούστου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης. Τ: 210 7272268-255 & 6983772240, email: eat.ee@yahoo.gr.