Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παρουσιάσει τους δέκα Τόμους των αντιστοίχων Επιστημονικών Συνεδρίων, τα οποία αναφέρονται στην Τουρκοκρατία και στην Ελληνική Επανάσταση. Τα Συνέδρια διοργανώθηκαν κατά την περίοδο 2012- 2020 και τα Πρακτικά τους έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και θα λάβει χώρα στο Συνοδικό Μέγαρο.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία είχε αναλάβει τη διοργάνωση των δέκα Συνεδρίων.

Το περιεχόμενο των Τόμων θα παρουσιάσουν:

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και
  • Ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων.

Το συντονισμό της εκδηλώσεως θα αναλάβει ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί διαδικτυακώς από τον ιστότοπο: www.ekklisia1821.gr και από τη διαδικτυακή Τηλεόραση www.ecclesiatv.gr.