Το Σάββατο και την Κυριακή 4η και 5η μηνός Σεπτεμβρίου 2021, η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού, πανηγύρισε την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, συμμετέχοντας στις πάνδημες εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, επί τη συμπληρώσει 200 ετών ελευθέρου ελληνικού βίου, που μας χάρισε ο επαναστατημένος Λαός μας, με την ευλογία της Εκκλησίας μας το 1821!

Πρωταγωνιστές στην εκδήλωση ήταν η τεσσαρακονταμελής χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη» της Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, με χοράρχη τον Μουσικολογιώτατο Πρωτ. π. Χρήστο Κυριακόπουλο, με τη συνοδεία εγχόρδων παραδοσιακών οργάνων και με τα παιδιά της Ιερισσού να χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Συνοδικός Σύνεδρος για φέτος και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στις γιορτές και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, προσκληθέντες προς τούτο από τον Ιεράρχη κ. Θεόκλητο, καθώς και φορείς της Αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου, τους Δημάρχους Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο και Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Κατερίνα Ζωγράφου, τους Αντιδημάρχους Πολυγύρου κ.κ. Δημήτριο Ζαγγίλα και Χρήστο Κομπόγιαννο, του Δήμου Αριστοτέλη κ.κ. Αλέξιο Αντωνίου, Δημήτριο Αυγερινό, Γεώργιο Θαλασσινό, Ευριπίδη Ατζιαμή και Νικόλαο Κεφαλά, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη κα Μαρία Ενεχηλίδου, την Πρόεδρο της Δημ. Επιχείρησης Πολυγύρου κα Μαρία Αβέρη, τη Δημ. Σύμβουλο κα Μαρία Γκουγκούση, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά και Ν. Ρόδων κα Σοφία Ισαακίδου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Λιμενάρχη Ιερισσού κ. Ευθύμιο Πέτρου, τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Ουρανουπόλεως κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, τον Άρχοντα Ρεφερενδάριο του Οικουμενικού Θρόνου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ανέστη Αρνόπουλο, τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοτσάνη, κ.α.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο ελλογιμώτατος Προκοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος με θέμα «Η προσφορά των Νεομαρτύρων στο δούλο Γένος».

«Η προσφορά των νεομαρτύρων στο υπόδουλο Γένος, υπήρξε τεράστια σε βάθος και έκταση. Με τη μαρτυρική θυσία της ζωής τους ανέκοψαν το κύμα του εξισλαμισμού και αποφεύχθηκε με αυτόν τον τρόπο ο εκτουρκισμός, αφού σ’ αυτή την τραγική για το Γένος μας περίοδο θρησκευτικότητα και εθνισμός είχαν ταυτιστεί. Μένοντας δηλαδή ο χριστιανός σταθερός στην πίστη του διέσωζε ταυτόχρονα και την εθνική του συνείδηση. Οι Νεομάρτυρες ήσαν Έλληνες και Χριστιανοί. Γι’ αυτούς άρνηση της πίστεως σήμαινε άρνηση της Ελλάδος και θάνατος για την πίστη σήμαινε προσφορά στον αγώνα για την εθνική ελευθερία. Οι Νεομάρτυρες με το μαρτυρικό τους θάνατο έγιναν σύμβολο αντιστάσεως του Λαού, στέριωσαν την πίστη των ραγιάδων και έδωσαν ελπίδες καινούργιας ζωής. Έτσι το πνεύμα της αυτοθυσίας τους παραδειγμάτιζε το Λαό, τόνωνε το φρόνημά του και γιγάντωνε την εθνική του συνείδηση».

Στη συνέχεια, ο πολυσέβαστος στη Χαλκιδική άγιος Κασσανδρείας ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Χαλκιδική πρωταγωνίστησε κατά το πρώτο έτος της Ελληνικής Επαναστάσεως. Άλλωστε είχε ρίξει τον σπόρο του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος πέρασε από τα μέρη αυτά και δικαίως τιμάται από τον ευλαβή λαό της Χαλκιδικής μέχρι και σήμερα. Είχαν ποτίσει το δέντρο της ελευθερίας και οι πολυάριθμοι Νεομάρτυρες της Χαλκιδικής, άνδρες και γυναίκες.
Ο Σερραίος Εμμανουήλ Παππάς άφησε τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και προσέφερε ό,τι είχε για τον Αγώνα. Ξεσήκωσε το Άγιον Όρον και τους μαχητικούς Έλληνες της Χαλκιδικής Χερσονήσου. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις μάχες στη Ρεντίνα και στα Βασιλικά, τη θυσία του καπετάν Χάψα, τη σφαγή των 400 κατοίκων της Ιερισσού το 1821; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εθνική δράση των Ιεραρχών, του Ιερισσού Ιγνατίου, του Αρδαμερίου Ιγνατίου και του Μαρωνείας Κωνσταντίου εκ Μαντεμοχωρίων Χαλκιδικής; Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη γενναιότητα των κληρικών, των μοναχών και των λαϊκών, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα και την απελευθέρωση;».

Δείτε εδώ ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κολοκοτρωναίϊκα τραγούδια και σύντομη προσλαλιά του Μητροπολίτη Ιερισσού, ο οποίος συνοψίζοντας το μήνυμα της βραδιάς, σημείωσε πως:

«Η Εκκλησία από το 1453 μέχρι το 1821 είχε εθναρχικό ρόλο στο υπόδουλο Γένος. Πέτυχε δε να τηρήσει αλώβητα: α) τη γλώσσα μας, β) το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας και γ) την αποφυγή των εξισλαμισμών που απέβαιναν και εκτουρκισμοί, με τη θυσία των ρασοφόρων τέκνων της και της γενιάς των Νεομαρτύρων. Η Ρωμηοσύνη έζησε χάρη στο ράσο, όπως και ο Βασίλης Μιχαηλίδης καταγράφει στο «Τραγούδι του Κυπριανού», του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που μαρτύρησε το ΄21, ο οποίος σαν απάντηση στις φοβέρες του δημίου του Κιουτσούκ Μεχμέτ Πασά βροντοφώναξε:
“Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνόκαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκε για να την -ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σκέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου.
Η Ρωμηοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη»!

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας.

Την Κυριακή 5η Σεπτεμβρίου εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ακολουθίες στις οποίες προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικοδήμος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ιεράρχου κ. Θεοκλήτου. Τα Ιερά Αναλόγια τίμησε με την παρουσία του ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Χασανίδης με πολύτιμους συνεργάτες του, ενώ στη λειτουργική μυσταγωγικότητα της ημέρας συνέβαλε ο Διάκονος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών π. Δημήτριος Φωκιανός.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος, κ. Παντελεήμων, ο οποίος σημείωσε:

«…οι έννοιες, ΠΙΣΤΗ και ΠΑΤΡΙΔΑ, είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» και θεμελιώδη στοιχεία για τη Ρωμηοσύνη. Δε νοείται η έννοια της «Ρωμηοσύνης» και συνεπακόλουθα του «Ρωμηού» αποκομμένη ακόμη και από το ένα από τα ανωτέρω στοιχεία. Κατά καιρούς, αλλά ακόμη και σήμερα, πολλοί φθονούν, φοβούνται και τρέμουν έναντι αυτής της έννοιας, που αποτελεί την «κινητήρια δύναμη» για τον αυτοκαθορισμό ενός λαού και συγκεκριμένα του δικού μας λαού. Έννοια όμως που υπερβαίνει τα στενά λεκτικά και νομικά όρια του «λαού» και χαρακτηρίζει πλέον ένα Έθνος. Έτσι, το Έθνος που λησμονεί την Πίστη του αλλά και την Πατρίδα του, γίνεται έρμαιο σε οιονδήποτε τυχάρπαστο καιροσκόπο, ο οποίος με πρόσχημα τον άκρατο «δικαιωματισμό» και την υπέρ το δέον «ασφάλεια», προσπαθεί να παραπλανήσει για καθαρά ιδιωτικούς σκοπούς με απώτερο το προσωπικό κέρδος. Αυτό όμως, εμείς, οι Έλληνες Ρωμηοί δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό


Σχετικά βίντεο