Εν όψει του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική εθνεγερσία μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος παρευρέθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου στο χωριό Κροκύλειο όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία τέλεσε Αρχιερατικό μνημόσυνο στον ήρωα της επανάστασης στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε μετά το Αρχιερατικό μνημόσυνο ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φωκίδος, Παν. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.
Τέλος ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, των τοπικών αρχόντων και Συλλόγων, στο μνημείο του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Κροκυλείου.

Μεταξύ άλλων, ο Παν. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, σημείωσε:

Μία συζήτηση του Μακρυγιάννη με τον Γάλλο περιηγητή Μαλέρμη αποκαλύπτει τις εχθρικές διαθέσεις των Δυτικών Δυνάμεων κατά της Εκκλησίας μας και της Ορθοδοξίας μας, όταν ο Γάλλος του είπε «εσάς τους Έλληνες θα σας βλάψει η θρησκεία σας, που είναι τυπωμένη βαθιά μέσα σας…».

Και ο Μακρυγιάννης απαντά: «χωρίς αρετή και θρησκεία δεν σχηματίζεται κοινωνία και βασίλειον. Και τον πολύτιμον θησαυρόν πού είναι η θρησκεία μας τον κρατήσαμε τόσα χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Δεν τον παραδίδουμε τώρα, ούτε και θα τον περιφρονήσουμε αυτόν το θησαυρόν. Ό,τι και να μου λες δεν τα δέχομαι, δεν σαλεύει το μάτι μου».

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ.