Με επιτυχία και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκαν η 34η και η 35η επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η 34η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην γραφική πλατεία της Ιστορικής Τιθορέας (Βελίτσας) στην σκιά του υπεραιονώβιου πλάτανου όπου πραγματοποιούσαν τις συνάξεις τους οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης και συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».
Κεντρική εισηγήτρια της εκδηλώσεως ήταν η Ακαδημαϊκός κα Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων. Την εκδήλωση παρουσίασε  Χρυσοβαλάντης Κολοκυθάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο  Προϊστάμενος Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας Πρωτ. π. Μιχαήλ Πατσιάδης και η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή.
Το φαράγγι του Παρνασσού και η Ιστορική Βελίτσα γέμισαν με τους ήχους του κλαρίνου και την φωνή του παραδοσιακού τραγουδιστή κ. Ιωάννη Τσαπρούνη, ο οποίος απέδωσε παραδοσιακά ρουμελιώτικα τραγούδια.
Μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Η 35η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η πίστη των επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία» πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας με φόντο την θάλασσα του Μαλιακού και την όμορφη πόλη της Λαμίας.
Εισηγήσεις επί του θέματος εξεφώνησαν:  ο Ελλογιμότατος Καθηγητής και Πολιτικός Επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και  ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος Δρ. Θεολογίας – Συγγραφέας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού  Στερεάς Ελλάδος, ενώ τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα η Ιατρός.
Η Εκδήλωση ομόρφυνε έτι περισσότερο από τα μέλη της Χορωδίας του Ωδείου « ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και της παραδοσιακής ορχήστρας της Ι.Μ. Φθιώτιδος τα οποία απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια υπό την χοραρχία του Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ. Την παρουσίαση επιμελήθηκε η Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ρούτσα.
Μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Και στις δύο εκδηλώσεις τοποθετήθηκε κατάλληλα και επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα προβληθούν και από τον τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», την Κυριακή 22 (34η εκδήλωση) και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 11 π.μ. (35η εκδήλωση).

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες τις εξής εκδηλώσεις:

_Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, στις 10:30 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την 37η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών  Ν. Μαγνησίας Λαμίας.
_Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στις 21:30 στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», την 38η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.
_Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, στις 10:00 π.μ. στη θέση Βασιλικά στο Ρεγκίνι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Μάχη των Βασιλικών, 26 Αυγούστου 1821. Ακολούθως στις 20:45 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας στο Ρεγκίνι και στις 21:15, θα πραγματοποιηθεί η 39η Επετειακή εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών».