Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζοντας την υλοποίηση των προγραμματισμένων επετειακών εκδηλώσεων,  συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος για την 194η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, οι οποίες φέτος τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην πόλη της Πύλου, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, με την Υψηλή παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.

Κατά την πρωίαν της αυτής ημέρας θα τελεσθεί Επίσημη  Δοξολογία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Εν συνεχεία θα τελεσθεί το Τρισάγιο των πεσόντων κατά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στο Ηρώον, επί της Πλατείας Τριών Ναυάρχων της Πύλου, θα λάβει χώρα η κατάθεση στεφάνων, και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.