Τιμητική εκδήλωση  για την συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το εσπέρας της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ιερή Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά Στειρίου, με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχωτάτου κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής που πριν 200 χρόνια, την 27η Μαρτίου 1821, κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση στη Ρούμελη, τελέσθηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Φθιώτιδος κ. Συμεών και του Πανιερ. Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή των αρχών του τόπου και του λαού. Τους ύμνους στον Εσπερινό απέδωσε η Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπό την διεύθυνση του Μουσικ. Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Κατόπιν, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ της προτομής του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κ. Ι. Σταθάς, ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στο χαιρετισμό του, αφού τόνισε ότι δεν θα ταίριαζε αλλού να εορτάσουμε μια τέτοια αγιασμένη επανάσταση, παρά σε χώρους ιερούς και αγιασμένους από θυσίες, αναφέρθηκε εν συντομία στην προσφορά της Εκκλησίας, της Μονής του Οσίου Λουκά και των άλλων Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Η Εκκλησία, που αποδεδειγμένα από έγγραφα της εποχής, στάθηκε ο μέγας αιμοδότης και τροφοδότης του αγώνα, προσέφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύτιμο, την πνευματική και ηθική θεμελίωση και δικαίωση της επανάστασης.
Ο Χριστός μας χάρισε την πνευματική ελευθερία, τη βάση και το θεμέλιο κάθε ελευθερίας.
«Τη ελευθερία η Χριστός υμάς ηλευθέρωσε στήκετε καί μή ζυγώ δουλείας περιπέσητε».
Χωρίς εσωτερική πνευματική ελευθερία, δεν υπάρχει εγγύηση για την εξωτερική, δηλαδή την πολιτική και εθνική ελευθερία.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Εξοχώτατο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο για την αποδοχή της πρόσκλησης να μιλήσει στην εκδήλωση με τον διδακτικό και αφυπνιστικό του λόγο, καθώς και προς τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Επίσης, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, την Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τους άρχοντες και εκπροσώπους όλων των αρχών και φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και το λαό, καθώς και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου κ. Γεώργιου εδώ.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία ο τέως Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχώτατος κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με θέμα: «Η δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και οι διεθνείς επιπτώσεις της».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

Οι Έλληνες, ήδη από την Κλασική Αρχαιότητα και όπως φαίνεται κατ’ εξοχήν από τους Αρχαίους Τραγικούς, είναι Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Με την έννοια ότι η Ελευθερία αποτελεί για τους Έλληνες υπαρξιακή αρχή και βιωματική κατάσταση, γεγονός το οποίο πιστοποιεί και το ότι ουδεμία κατάκτηση ή υποδούλωση κατάφερε, σε οιοδήποτε στάδιο της Ιστορίας τους, να εξαφανίσει ή ακόμη και ν’ αποδυναμώσει την εν τέλει διαχρονική επιβίωση του Έθνους των Ελλήνων.
Όπως είναι αποδεδειγμένο ιστορικώς, ο αγώνας για την απελευθέρωση των Ελλήνων δεν άρχισε το 1821. Προηγήθηκαν επαναστατικής μορφής εξεγέρσεις τουλάχιστον μισόν αιώνα πριν, με πρώτη σημαντική επαναστατική κίνηση τα «Ορλωφικά», μεταξύ 1769-1770, στο πλαίσιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου, που άρχισε το 1768. Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσπάθειες των Ελλήνων απέβησαν μάταιες, ιδίως διότι οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής – ήτοι η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία- με αντικρουόμενα συμφέροντα ως προς την στάση τους έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, φάνηκαν από διστακτικές ως, σε ορισμένες περιπτώσεις, απροκάλυπτα εχθρικές όσον αφορά τις κατά τ’ ανωτέρω πρώιμες εξεγέρσεις, με στόχο την ίδρυση Ελληνικού Έθνους-Κράτους.

Παρά τις αποτυχίες αυτές, η αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον τελικό επαναστατικό τους αγώνα συνεχώς ενισχύονταν, ερμηνεύοντας ορθώς τα «σημεία των καιρών» ως προς την οριστική έκβαση της στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων αναφορικά με την ίδρυση Ελληνικού Κράτους. Αποφασιστικής σημασίας για την ευόδωση της όλης προσπάθειας υπήρξε η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την 14η Σεπτεμβρίου 1814, στην Οδησσό. Και τούτο διότι η συμβολή της στην τελική προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων αποδείχθηκε, εκ των πραγμάτων, κυριολεκτικώς καθοριστική. Ειδικότερα, οι σχεδιασμοί της Φιλικής Εταιρείας άρχισαν ν’ αποδίδουν καρπούς ιδίως από τις αρχές του 1821.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Π. Παυλόπουλου εδώ.

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια από την Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπό την διεύθυνση του Μουσικ. Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία αναβαπτισμού, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, που προβλημάτισε με τον διδακτικό του λόγο τους παρισταμένους και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια προσέφερε στον Εξωχότατο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, εκ μέρους της Ι. Συνόδου, το αναμνηστικό της Ι. Συνόδου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας πρόσφερε αντίγραφο της πιστόλας του Αθανασίου Διάκου και του τετραβάγγελου του Ησαΐα Σαλώνων, που φυλάσσονται στη Μονή, καθώς και το αναμνηστικό μετάλλιο για το 1050 χρόνια ζωής και παρουσίας της Μονής του Οσίου Λουκά.

Η εκδήλωση, εκτός από τον Εσπερινό που τελέσθηκε στο Καθολικό,  έλαβε χώρα στην αυλή της Μονής και δίπλα στην προτομή του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν τα προβεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κωρονοϊού.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό