Για την απόδοση της προσηκούσης τιμής στη μνήμη των Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και δεδομένης της ιδιαιτέρας βαρύτητας του επετειακού έτους 2021, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Απριλίου από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

_11:00 | Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εορτάζει το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, το οποίο επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό. Η Δοξολογία, θα πραγματοποιηθεί προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, σε ανάμνηση του τελεσθέντος θαύματος και της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί άκουσε μια φωνή, προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: – «Στα όπλα!». Αναστατωμένος ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα. (Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων».)  Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού Ιερού Ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.
Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 31η Μαρτίου εψάλησαν οι Ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και των Ωρών, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα τελεσθούν χωρίς την παρουσία πιστών. Πατήστε εδώ για πληροφορίες της διαδικτυακής αναμετάδοσης.

_19:00 | H Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργανώνει στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών «Μαρτύρων και Ηρώων αίματα» την 5η κατά σειρά ομιλία με θέμα «Η προσφορά των Νεομαρτύρων εις το Έθνος», παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  κ. Παντελεήμωνος.
Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Σάββατο, 3 Απριλίου 2021

_18:00 | Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: «Η Φιλική Εταιρεία». Πατήστε εδώ για πληροφορίες της διαδικτυακής αναμετάδοσης.

Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

_Πρωί | Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος απαγχονίσθηκε με εντολή του Σουλτάνου στις 10/4/1821 (Κυριακή του Πάσχα) στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εις μνήμην του Αγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά Του.

_Την ίδια ημέρα θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ στη γενέτειρά του, τη Δημητσάνα.
Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ναό τον επονομαζόμενο Κατακόμβη, εντός της οικίας, στην οποία γεννήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα εις μνήμην του Εθνοϊερομάρτυρος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και ειδικών επιστημόνων.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακώς και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ι.Μητροπόλεως.

_20:00 | Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ με θέμα: “Ο μοναστής των Στροφάδων Νήσων Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου”. Η ομιλία θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ι. Μητροπόλεως.

_18:00 | Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα διοργανώσει  εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στη  Μαρτυρική Κωμόπολη Ὑπάτης. Με αφορμή την εορτή του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης από τούς Τούρκους το 1711, την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: «Η θυσία του Ιερού Κλήρου για την Πατρίδα και την Πίστη». Θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κυριακή 11/04/2021:
Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή  Στροφάδων Νήσων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου, εις μνήμην του Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄. Θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

 


_Το Πρόγραμμα πιθανότατα θα υποστεί τροποποιήσεις αναλόγως των μέτρων προφυλάξεως κατά της πανδημίας, τα οποία θα εφαρμοσθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες.

_Οι αναλυτικές πληροφορίες της εκάστοτε εκδήλωσης με τα σχετικά στοιχεία σύνδεσης (links) που θα επιτρέπουν την διαδικτυακή παρακολούθηση, θα ανακοινωθούν εγκαίρως.