Στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2021 και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με το «Aχαϊκό εργαστήρι» και τη Στέγη Καλαβρυτινών Πάτρας «Η Αγία Λαύρα», πραγματοποίησαν λαμπρή εκδήλωση στην πλ. Ομονοίας στην Πάτρα όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του πολεμιστή του 1821 και τίμησαν όλους τους άγνωστους και ανώνυμους αγωνιστές και πολεμιστές που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδος μας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τη διάρκεια του αγώνος για την ελευθερία της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό. Ακολούθησε χαιρετισμός των Προέδρων των δύο Συλλόγων, κ. Βασιλείου Ψυχογιού και κ. Παναγιώτη Φραντζή και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης και την απόδοση τιμής στους αγωνιστές, τονίζοντας πως:

Οι άγνωστοι και ανώνυμοι αγωνιστές ακολουθώντας το δρόμο του χρέους έναντι της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας της Ελλάδος, πήραν το σταυρό στον ώμο τους και ανέβηκαν τον σκληρό δρόμο του μαρτυρίου κρατώντας στα χέρια τα όπλα της τιμής, για να φθάσουν, αγωνιστές πυρφόροι, μέσα από τη θυσιαστική αιματωμένη προσφορά στο φως και στη δόξα της Αναστάσεως. Ήταν άνθρωποι μικροί και μεγάλοι. Άνδρες και γυναίκες. Νησιώτες και στεργιανοί. Κληρικοί και Λαϊκοί.

Κάθε φορά που περνάμε, οι Έλληνες μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα ή μπροστά από τον αδριάντα του Πολεμιστή του 1821 στην Πάτρα, ο νους μας πηγαίνει σε όλους εκείνους, των οποίων το όνομα και η ζωή άγνωστα τυγχάνουν σε μας, όμως είναι στις ουράνιες δέλτους γραμμένα και στην καρδιά μας βαθειά χαραγμένα.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη μετά βαθύτατης συγκινήσεως, τους δραστήριους συλλόγους οι οποίοι «διοργάνωσαν αυτή τη συγκινητική τελετή και τους επαινώ εκ βάθους ψυχής μου, μετ’ ευχαριστιών πολλών, διότι αγωνίζονται πάντοτε – όχι μόνο τώρα με την ευκαιρία αυτών των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια – για τη διατήρηση ατόφιας της ιεράς και μεγάλης παραδόσεως και παρακαταθήκης, την οποία μας παρέδωσαν οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί μας».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

Κληρονομιά μας, η ενότητα, η οποία οδήγησε στη νίκη. Στόχος και σκοπός μας η διατήρηση ατόφιας της φύτρας μας και της λεβεντιάς του έθνους μας, της Ελληνορθόδοξης ταυτότητός μας και της ιδιοπροσωπίας μας, έως της συντελείας του αιώνος.

Ας ζητήσωμε απ’όλους αυτούς που μας βλέπουν από τον ουρανό την ευχή τους και ας εκζητήσωμε την συγγνώμη τους, δι’όσα άτοπα έχομε πράξει, δι’όσα τους ελυπήσαμε ασεβούντες με την παραχάραξη και αλλοίωση, ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, της ενδόξου και αιματογραμμένης ιστορίας μας.

Ας πάρωμε όλοι μας, υπεύθυνα και ευσυνείδητα στον ώμο μας τις τύχες αυτής της ενδόξου χώρας, την οποία ο Θεός μας εχάρισε, της ιεράς και αγίας, της κατάσπαρτης με τα κόκκαλα τα ιερά των ιερών υπέρ της πίστεως και της ελευθερίας σφαγίων και ας προχωρήσωμε με το σταυρό στο χέρι και με τα όπλα της δικαιοσύνης για μια πορεία, όπως αξίζει στο Γένος μας.

Αυτοί οι εορτασμοί, ας μη μείνουν σε κάποιες απλές επετειακές εκδηλώσεις, αλλ’ ας αποτελέσουν ύλη διδακτική για τα παιδιά μας, τα οποία ελάχιστα γνωρίζουν για την ιστορία του τόπου μας, διότι ελάχιστα διδάσκονται, αλλά ας αποτελέσουν και έναυσμα για τίμιον αγώνα όλων μας.

Μετά την ομιλία επεδόθη από τους Προέδρους των δύο Συλλόγων στον Σεβασμιώτατο, αναμνηστική ευχαριστήρια πλακέτα και εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμούς οι:

  • Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, κ.κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας
  • Βουλευτής Αχαϊας, κ. Ιάσων Φωτήλας
  • Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Θεόδωρος Μπαρής
  • Διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού της Unesco Πειραιώς και Νήσων, κα Ουρανία Κομπορόζου

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιαδά, του Αχαϊκού Εργαστηρίου και της Στέγης Καλαβρυτινών Πάτρας καθώς και χορωδία απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια.
Η τελετή επισφραγίστηκε με τον Εθνικό  Ύμνο.