Διονύσιος Σολωμός | Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

 


Τον Μάϊο του 1823 ο Διονύσιος Σολωμός συνέταξε στη γενέτειρά του, τη Ζάκυνθο, τις 158 στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν. Φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια. Ο ποιητής πήρε ως αφορμή τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, η οποία βρισκόταν τότε στο τρίτο έτος της. Το μεγαλειώδες αυτό ποίημα δείχνει την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη του, τον αγνό πατριωτισμό του, την καλή γνώση της Ελληνικής Ιστορίας,  καθώς και την επιρροή που δέχθηκε από την  ελληνική δημοτική ποίηση.  Ο Σολωμός παρουσιάζει την Ελευθερία να κερδίζεται με θυσίες και αίμα. «Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά»!

Ο Ύμνος αργότερα μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο και το 1865 ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος.

Ας θυμηθούμε μερικούς  στίχους του Σολωμού από τον  Ύμνο:

Σού’ λθε εμπρός λαμποκοπώντας

Η Θρησκεία μ’ ένα σταυρό

Και το δάχτυλο κινώντας

Που ανεί τον ουρανό. (στροφή 89)

Ο ποιητής υπογραμμίζει και εδώ και σε άλλα σημεία τη δύναμη της Χριστιανικής Πίστης των αγωνιστών. Δεν νοείται εορτασμός της Επαναστάσεως χωρίς αναφορά στην Ορθόδοξη Πίστη των πρωταγωνιστών.

Ω Τρακόσιοι! σηκωθήτε

Και ξανάλθετε σ’ εμάς.

Τα παιδιά σας θέλ’ ιδήτε

Πόσο μοιάζουνε με σας. (στροφή 78)

Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τους προγόνους μας του 1821. Είχαν επίγνωση ότι συνεχίζουν τις μάχες των Τριακοσίων του Λεωνίδα και γενικότερα των Αρχαίων και των Βυζαντινών.

Όλοι κλαύστε, αποθαμένος

Ο αρχηγός της Εκκλησιάς

Κλαύστε, κλαύστε, κρεμασμένος

Ωσάν νάτανε φονιάς. (στροφή 135)

Η θυσία του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ συγκλόνισε τον Ελληνισμό. Πολυάριθμοι κληρικοί και μοναχοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Αγώνος.

Η Διχόνοια που βαστάει

Ένα σκήπτρο η δολερή

Καθενός χαμογελάει

Πάρτο, λέγοντας, και συ. (στροφή 144)

Μήνυμα και δίδαγμα για τους συγχρόνους Έλληνες: Μείνετε μακρυά από την Διχόνοια και τους Διχασμούς. Ο Αγώνας του 1821 κινδύνευσε να αποτύχει εξ αιτίας των εμφυλίων διαμαχών.