Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 23 Ιουλίου
Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει την επέτειο της απελευθερώσεως της Μονεμβασίας (23 Ιουλίου 1821). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης της Μονεμβασίας και στη συνέχεια θα τελέσει Δοξολογία. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής της Οδοντιατρικής κ. Δημήτριος Ανδριτσάκης.

Σάββατο 24 Ιουλίου
_
Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος το λαϊκό ορατόριο: Η επανάσταση στην Ρούμελη, «Παλιγγενεσία 1821».

Κυριακή 25 Ιουλίου
_
Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στην Ρούμελη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει Αρχιερατικό μνημόσυνο  για τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα και θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας η αδελφή της Ιεράς Μονής Ιωάννα μοναχή.
Σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας είναι ο πρώτος επίσκοπος που έπεσε μαχόμενος κατά την Επανάσταση του 1821.

Ιερά  Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστού Επισκόπου Βρεσθένης Θεοδωρήτου Β’. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου της κωμοπόλεως Βρέσθενα. Ομιλία για την προσφορά του Βρεσθένη Θεοδωρήτου στην Ελληνική Επανάσταση θα εκφωνήσει ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας, επίτιμος πρωτοσυγγελλεύων της Ι. Μ. Οι επίσημοι θα καταθέσουν στεφάνια στην προτομή του “Καπετάν Δεσπότη”, η οποία ευρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού.

Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου θα τιμήσει τους αγωνισθέντες και πεσόντες κατά την νικηφόρο μάχη των Δερβενακίων (26 Ιουλίου 1822). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος θα τελέσει τρισάγιο στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και θα εκφωνήσει ομιλία ιστορικού περιεχομένου ο κ. Αθανάσιος Χρήστουλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στις 11:00 π.μ. θα διοργανώσει επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας με θέμα: “Φιλελληνισμός, φιλελληνικές κινήσεις στην Ευρώπη”.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών θα πραγματοποιήσει στις 12:00 π.μ., Συνέδριο στον προαύλιο χώρο της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων για τη συμβολή των Αμπελακίων και της ιστορικής συντεχνίας τους στην εκπαιδευτική προσπάθεια των υποδούλων Ελλήνων.
Θα μιλήσουν οι:
_κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού του ΑΠΘ με θέμα “Κοινωνιολογική Θεώρηση της συντεχνίας των Αμπελακίων”
_κα Βασιλική Ξανθάκη, Συγγραφέας, με θέμα: “Τα Αμπελάκια πριν και μετά από τη μεγάλη ακμή τους”
_κα Ματίνα Παπαναστασούλη, Αρχαιολόγος, με θέμα: “Η συλλογή κειμηλίων των Εκκλησιών των Αμπελακίων” και
_κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός και ιστοριοδίφης, με θέμα: “Ο Αμβρόσιος Κασσάρας ως Επίσκοπος Πλαταμώνος”.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Χάϊδω Πανταζή, βιβλιοθηκονόμος.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης. Συντονιστής του Συνεδρίου είναι ο Πρωτοσύγγελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Δευτέρα 26 Ιουλίου
Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 11:00 π.μ. επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δομοκού με θέμα: “Η χάραξη των συνόρων του απελευθερωμένου Ελληνικού Κράτους”.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως.