Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές Eκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Συγκεκριμένα:

_Την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 20:00,  η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου θα διοργανώσει την έβδομη κατά σειρά διάλεξη της Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, Δρος Λαογραφίας και Διδάσκουσας στο ΔΠΘ, με κεντρικό θέμα ”Λαϊκός Πολιτισμός των Ελλήνων Προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου”. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

_Την Τρίτη 26 Ιουλίου το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο Xίου, όπου φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Αγίας Παρασκευής προερχόμενη από την Κρήνη της Μικράς Ασίας. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία επί του Επιταφίου, ο οποίος επίσης έχει μεταφερθεί κατά τον ξεριζωμό από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κρήνης Μικράς Ασίας.

_Την Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 21:00, η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παρουσιάσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” τη μουσική παράσταση με τίτλο “Η Μικρασία ζει”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Γεώργιος Δεμελής και θα τραγουδήσουν ο Κώστας Μακεδόνας και η Σοφία Μάνου. Θα αναγνωσθούν κείμενα του Δρα Ηλία Λιαμή σχετικά με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

_Την ίδια ημέρα και ώρα 20:00, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού θα παρουσιάσει στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο το  δίτομο έργο ”Η προκυμαία της Σμύρνης-Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου”. Το βιβλίο έχουν συγγράψει ο Γιώργος Πουλημένος και ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης “Ιωλκός” και η “Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”.

_Την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 20:30, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού θα παρουσιάσει στην πλατεία Ριζομύλου την εκδήλωση με θέμα ”200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του προσφυγικού Ελληνισμού ενάντια στον τουρκικό ζυγό”. Η επετειακή εκδήλωση θα αναδείξει τη συμμετοχή των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Βόρειας Θράκης, της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θα παρουσιασθούν εισηγήσεις από ειδικούς ομιλητές, καθώς και θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου “Η διάπλαση”.