Στις 6 προς 7 Ιουνίου ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολούσε στο λιμάνι της Χίου την τουρκική Ναυαρχίδα, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κατέστη αδύνατος ο από θαλάσσης ανεφοδιασμός του στρατού του Δράμαλη στον Μοριά, ώστε ο Τούρκος πασάς να υποχρεωθεί να επιχειρήσει επιστροφή στην Κόρινθο και να συντριβεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822. Το κατόρθωμα του Κανάρη έσωσε την Επανάσταση εν τη γενέσει της.

Στην επέτειο αυτού του ένδοξου ιστορικού γεγονότος και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από της ενάρξεως του ιερού αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας, ο οποίος έγινε «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα μετέβη στον Δημοτικό Κήπο της Χίου και ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση προ του ανδριάντος του ήρωος ναυμάχου και πυρπολητού Κωνσταντίνου Κανάρη, στον οποίο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος δήλωσε:
«Για εμάς που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και μάθαμε γράμματα στη Χίο, τα Ψαρά και την Αιγνούσα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν το παιγνίδι των παιδικών μας χρόνων, το περιεχόμενο των σχολικών εορτών στις εθνικές επετείους, το σχολικό ή ελεύθερο ανάγνωσμα στις μελέτες μας, οι επισκέψεις στην καρδιά του Δημοτικού Κήπου της Χίου. Γι’ αυτό ο Κανάρης επελέγη να κοσμήσει το λογότυπο της τοπικής μας Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από το 1821, με τη φράση του: τίποτα αρχόντοι δεν φελά μονάχα το καράβι».