Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου:

_Στις 18:00 και εντός του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος διοργανώνεται εορταστική εκδήλωση με θέμα: «Το ’21 στην Εύβοια και τις Βόρειες Σποράδες».
Κατ’ αυτήν θα πραγματοποιήσει ομιλία και προβολή διαφανειών ο εκπαιδευτικός, κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης με θέμα: «Ματιές στο ’21 στην νήσο Εύβοια και τις Βόρειες Σποράδες». Τον ομιλητή θα πλαισιώνουν οι μουσικοί: Κατερίνα Σέγκου, Γιώργος Τσόγκας, Δημήτρης Λιάσκος, Βαγγέλης Φουντάνας και Χρήστος Περγάμαλης, οι οποίοι θα αποδώσουν επίκαιρα τραγούδια, ενώ ο δημοσιογράφος Γεώργιος Αγγέλου θα επιμεληθεί την παρουσίαση της εκδήλωσης και την ανάγνωση των σχετικών κειμένων.

_Στις 20.00 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με θέμα: «Η δίκη των ηρώων Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα».

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου:

Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας  συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος για την 194η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην πόλη της Πύλου με την  παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.
Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ.

_Την ίδια ημέρα αρχίζουν οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης για να τιμηθεί η μνήμη του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του εκ Μονεμβασίας. Το απόγευμα της ημέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, θα τελέσει τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων στον ομώνυμο του Αγίου  Ιερό Ναό του χωριού Γουβιές.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν τα Κατηχητικά σχολεία και το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως, των οποίων προστάτης είναι ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου:

_Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, θα προεξάρχει της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον  Ιερό Ναό του Αγίου στην ενορία Γερακίου, τόπο καταγωγής της οικογενείας του Νεομάρτυρος.

_Την ίδια ημέρα στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, Επιστημονικό Συνέδριο για τους Νεομάρτυρες του Γένους μας.
Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαίδευση, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • ο Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Ο άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης Μονεμβασιώτης»
  • ο Δρ. Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο άγιος Νεομάρτυς ο Ιβηροσκητιώτης και η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους»
  • ο Δρ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Τα αγιολογικά κείμενα και η εκπαιδευτική αξιοποίησή τους από τον Αθανάσιο Πάριο» και
  • ο Δρ. Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Εθνική ιδιοπροσωπία και μαρτύριο στην κολλυβαδική γραμματεία».

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Δρ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, Καθηγητής Αγιολογίας.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Βασιλική Ζιάκα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι μαθητές που πρώτευσαν στους μαθητικούς διαγωνισμούς με θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες του 1821».
Συντονιστής του Συνεδρίου θα είναι ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

 

 Σε όλες τις εκδηλώσεις τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.